0

Srovnání běžných podomítkových pouzder a prefabrikovaných ostění

  • home icon
  • blog
  • Příspěvek: Srovnání běžných podomítkových pouzder a prefabrikovaných ostění

Ivan Landa 18.10.2023

Srovnání běžných podomítkových pouzder a prefabrikovaných ostění

Tak jako ve všech průmyslových odvětvích je nyní i ve stavebnictví kladen důraz na časovou optimalizaci a systémová řešení, která kompenzují nedostatek kvalifikované práce a tlak na rychlost výstavby. Jedním z řešení jsou prefabrikované stavební prvky. Jedním z takových prvků jsou naše prefabrikovaná okenní ostění s integrovanými podomítkovými pouzdry pro vodící lišty exteriérových žaluzií. Usnadňují realizaci stavebního detailu, který je v běžné praxi náročný na čas, kvalitu provedení a hlavně plánování a koordinaci činností na stavbě.

Postup montáže běžných podomítkových pouzder

Abychom mohli vše objektivně posoudit, pojďme si popsat dosud běžně používaný postup prací pro zapracování podomítkových pouzder venkovních žaluzií do ostění fasády při realizaci KZS. Nejprve je nutné provést montáž kontaktního zateplení. Tu provádí odborná firma. Po montáži vlastního izolantu musí prostor u ostění zarovnat a zbrousit. Poté se vylepují vlastní špalety. Použitým materiálem je většinou extrudovaný polystyren různé tloušťky. Nyní přichází čas na usazení pouzder pro vodící lišty. Vlastní pouzdro je hliníkový U profil, který vymezuje prostor pro usazení a upevnění vlastní vodící lišty. Pouzdra montuje pro změnu jiná odborná firma (tentokrát montážní firma stínicí techniky). Pouzdro se musí usadit tak, aby bylo na středu prostoru, kde bude jezdit budoucí venkovní žaluzie. Není to tak snadné. Musí se vytvořit drážka do izolantu a hlavně při tom udržet několik rovin. Rovina směrem od okna k ose lišty, vertikální rovina a hlavně prostor mezi lištami, aby žaluzie vůbec mohla fungovat. Lišta se většinou lepí na PU pěnu nebo jiné prostředky. Poté přichází opět stavební firma, ta provádí stěrkování fasády, její rovnání a finální roztíranou fasádu.

Dělejte to jednoduše a izolačně lépe

V současné době vám můžeme nabídnout dva druhy prefabrikovaného ostění - purenitové a systémové izolační ostění.

Purenitové izolační ostění

Je tvořeno sendvičem purenitu a XPS o síle 30 mm (10 mm purenit jako nosná deska, 20 mm XPS jako izolace), pouzdro žaluzie má hloubku 25 mm. Pouzdro ze sendviče vystupuje 5 mm. Ostění se montuje dvěma způsoby. Na konzolky montované do rámu okna - v tomto případě je ostění samonosné a montuje se společně s purenitovým boxem. Toto řešení je vhodné především pro KZS z minerální vaty, může se takto použít i pro provětrané fasády a kontaktní zateplení z polystyrenu. Druhým způsobem je montáž plošným lepením. Součinitel tepelné vodivosti je cca 0,045 W/mK.

Systémové izolační ostění

Je vyrobeno z stabilizované tepelně izolační desky z pěnového polystyrenu s vysokými požadavky na zatížení tlakem. Do desky je vsazeno klasické pouzdro pro exteriérové žaluzie 25 x 23 mm. Pouzdro vystupuje z izolantu 5 mm pro nanesení stěrky a finální fasády. Systémové ostění je možné kombinovat se všemi typy podomítkových žaluziových boxů. Montuje se plošným lepením a je určeno především pro KZS z polystyrenu. Součinitel tepelné vodivosti 0,034 W/mK.

Prefabrikovaná ostění jsou vyráběná na míru a plánovaná do stavebního detailu. Slouží k tomu, aby v jednom montážním kroku vytvořila tepelnou izolaci ostění včetně připojovací spáry okna a zároveň přesně a bez složité koordinace umístila podomítková pouzdra způsobem, který v budoucnu zajistí bezpečný chod žaluzií. Netvrdíme, že tento detail nelze vytvořit jinak, ale takto ušetříte čas při realizaci a předejdete zbytečným chybám.

PurGuru Blog

Nové články

Doprava zdarma

Doprava zdarma

NAD 5 000 KČ

Zákaznická podpora

Zákaznická podpora

PORADÍME S VÝBĚREM

Plaťte bezpečně online

Plaťte bezpečně online

100% ZABEZPEČENO

Vlastní výroba a sklady

Vlastní výroba a sklady

NAKUPUJTE PŘÍMO OD VÝROBCŮ