0

Jak si vybrat správně látku pro screenovou roletu?

  • home icon
  • blog
  • Příspěvek: Jak si vybrat správně látku pro screenovou roletu?

Ivan Landa 20.04.2024

Jak si vybrat správně látku pro screenovou roletu?

Vybrat látku pro screenové rolety je často velmi náročným úkolem. Určitě máte představu, jestli chcete rolety ke stínění, nebo třeba zatemňování, stejně tak jestli chcete barvu světlou nebo tmavou. Ale vybrat si pak jednu konkrétní látku ze vzorníku už je oříšek. Pojďme se proto podívat podrobněji na to, co vám o jednotlivých látkách říkají jejich hodnoty v popisech.

Ve vzorníku u rolet najdete screenové látky s různým materiálovým složením, i s rozdílnými vlastnostmi. Můžete si vybrat z látek ohnivzdorných, nebo šetrných k životnímu prostředí. Každá látka má v názvu písmena a čísla (písmena určují skupinu látek podle materiálu, číslo pak označení konkrétní barvy). Při najetí kurzoru na danou látku ve vzorníku u produktů se objeví popis této barvy a její vlastnosti.

Skupiny látek podle složení

SCR

Látky jsou vhodné pro vnitřní i venkovní využití. Kombinují polyesterová vlákna s PVC. Splňuje základní požadavky na funkčnost, design, tepelný i optický komfort. Látky jsou ohnivzdorné (sk. B1).

SLTZ = Soltis

Látky jsou vyrobeny z vysoce pevného polyesterového vlákna a povrchově upravené pigmentovaným PVC. Díky předpínání technologií Precontraint má látka vysokou stabilitu rozměrů i pevnost. Dalšími přednostmi materiálu jsou výborné tepelně izolační vlastnosti, optimální vizuální a světelné vlastnosti, barevná stálost (tz. UV stabilita) a odolnost vůči hoření ve skupině B1, M1.

Vlastnosti látek - vysvětlení údajů

  • Gramáž látky - udává hmotnost látky v kilogramech na 1 m2.
  • Propustnost - kolik % světla daná látka propouští do interiéru. Hodnota uvádí množství světla, které projde přes látku. Čím vyšší je tato hodnota, tím jasnější je místnost při stažené roletě za denního světla.
  • Pohlcení - kolik % světla látka pohltí. Hodnota uvádí množství světla, které je látkou pohlceno. Absorbovaná sluneční energie je obvykle přeměněna na teplo.
  • Odražení - kolik % světla látka odrazí. Hodnota uvádí množství světla, které se odrazí od látky. Čím více slunečního záření se odrazí, tím méně ho zůstane v místnosti a místnost se nebude tolik zahřívat.

Rozdělení látek podle propustnosti

Od 23 do 40 %

Zachovávají komfortní osvětlení interiéru přirozeným světlem a zároveň znemožňují pohled do interiéru v nočních hodinách. Siluety jdou vidět pouze v těsné blízkosti látky.

Od 1 do 22 %

Jsou látky zatemňující, maximálně s jemným vzorem, ale převážně neprůhledné látky jak do interiéru, tak do exteriéru.

0 %

Tyto látky nazýváme blackout, jedná se o zcela zatemňující látky.

Věříme, že teď už bude výběr látky pro vaše screenové rolety jednodušší. Pokud byste i tak potřebovali pomoci, neváhejte se na nás obrátit. Rádi vám s vzorníkem v ruce látky více přiblížíme a pomůžeme s výběrem té správné.

PurGuru Blog

Nové články

Doprava zdarma

Doprava zdarma

NAD 5 000 KČ

Zákaznická podpora

Zákaznická podpora

PORADÍME S VÝBĚREM

Plaťte bezpečně online

Plaťte bezpečně online

100% ZABEZPEČENO

Vlastní výroba a sklady

Vlastní výroba a sklady

NAKUPUJTE PŘÍMO OD VÝROBCŮ